Suchej unor aneb všeho s Mírou


Pokud jste někdy slyšeli, že sklenička vína denně je dobrá pro vaše zdraví, možná jste se cítili ospravedlněni, že si dopřejete alkoholický nápoj. Ale je to opravdu pravda? A co kampaň “suchej únor”, která vyzývá k měsíční abstinenci od alkoholu? Je to prospěšné nebo zbytečné? V tomto článku se podíváme na to, jak alkohol ovlivňuje naše tělo a jaké jsou jeho pozitivní a negativní účinky na naše zdraví.

Suchej unor aneb všeho s Mírou

Alkohol je psychoaktivní látka, která má různé účinky na naši náladu, chování a duševní stav. V malých dávkách může alkohol snížit úzkost, zvýšit sebevědomí a povzbudit sociální interakci. Většina lidí, kteří pijí alkohol, to dělá z těchto důvodů. Alkohol také ovlivňuje některé fyziologické procesy, jako je srdeční frekvence, krevní tlak, metabolismus a imunitní systém. Některé z těchto účinků mohou být prospěšné, pokud je alkohol konzumován v mírném množství.

Mírné pití se obvykle definuje jako konzumace maximálně 14 gramů čistého alkoholu denně pro ženy a 28 gramů pro muže. To odpovídá přibližně jedné sklenici vína, jednomu půllitru piva nebo jednomu panáku tvrdého alkoholu. Mírné pití bylo spojeno s nižším rizikem některých kardiovaskulárních onemocnění, jako je ischemická choroba srdeční, mrtvice a srdeční selhání1. Mírné pití také může snížit riziko diabetu. typu, demence a depresivních poruch. Některé studie naznačují, že mírné pití může prodloužit délku života a zlepšit kvalitu života.

Nicméně, alkohol není zázračný lék a jeho přínosy jsou omezené a podmíněné. Ne všichni lidé reagují na alkohol stejně a někteří mohou být citlivější na jeho negativní účinky. Alkohol je také toxická látka, která může poškodit různé orgány a tkáně, zejména játra, mozek, srdce a slinivku břišní. Nadměrné pití, které zahrnuje konzumaci více než 40 gramů alkoholu denně pro ženy a 60 gramů pro muže, je spojeno s vyšším rizikem několika závažných onemocnění, jako je cirhóza jater, rakovina, pankreatitida, hypertenze, krvácení do mozku, alkoholová závislost a psychózy. Nadměrné pití také zvyšuje riziko úrazů, násilí, sebevraždy a sociálních problémů.

Co se týče měsíční abstinence od alkoholu, jako je kampaň “suchej únor”, její účinky na zdraví nejsou jednoznačné. Některé studie ukázaly, že taková abstinence může vést k zlepšení některých zdravotních ukazatelů, jako je hladina cholesterolu, krevní tlak, hmotnost a funkce jater. Abstinence také může pomoci lidem uvědomit si svůj vztah k alkoholu a snížit jejich spotřebu v dlouhodobém horizontu. Na druhou stranu, abstinence nemusí mít žádný vliv na zdraví těch, kteří pijí mírně nebo vůbec. Abstinence také nemusí být vhodná pro těžké pijáky, kteří mohou zažít abstinenční příznaky, jako jsou třes, úzkost, halucinace a křeče. Pro tyto lidi je lepší vyhledat odbornou pomoc a postupně snižovat svou konzumaci alkoholu pod dohledem lékaře.

Závěrem lze říci, že alkohol má různé účinky na naše zdraví, které závisí na množství, druhu a frekvenci konzumace. Mírné pití může mít některé prospěšné účinky, ale nadměrné pití je škodlivé. Měsíční abstinence od alkoholu může být prospěšná pro některé lidi, ale ne pro všechny. Nejlepší radou je pít s Mírou a být si vědom svých důvodů a motivací pro pití.

Tak na vaše zdraví
Míra Kapoun - ZraléVíno