Víno a čokoláda

cokolada

Víno a čokoláda je doslova božská kombinace. Tedy, pakliže je taková čokoláda vysoko procentní a víno velmi kvalitní. Výsledek této jedinečné kombinace vás doslova nadchne. Jestliže budete konzumovat čokoládu i víno v rozumném množství, nemusí to být pouze pochoutka, ale také vám může pomoci zhubnout a dokonce jde i o účinnou prevenci proti rakovině a cévním chorobám.

Proč kombinovat víno s čokoládou

Hořká čokoláda a elegantní víno představuje dokonalou kombinaci, která vám přinese naprosto jedinečný požitek. Víno i čokoláda nabízí velké množství chutí a vůní. Jejich rozsah je velmi rozmanitý a sahá od květinové chuti, přes kořeněnou až po lehce pikantní. Ideální harmonie chutí je dosažena tehdy, když jedna vlastnost není potlačena tou druhou.

Jaká vína kombinovat s čokoládou?

Tak, jako v případě jiných kombinací, i zde platí, že některá vína jsou k čokoládě dobrou volbou a jiná jsou naopak zcela nevhodná. Správný výběr vína i čokolády vám nabídne intenzivní a širokou paletu chutí a vůní, které se navzájem doplňují a vyvažují. Sytá hořká čokoláda si dobře rozumí s plným elegantním červeným vínem. K čokoládě se velmi hodí např. Merlot, Chardonnay, Cabernet, a pak těžká vína jako Madeira, Sherry nebo portské. Měli byste vědět, že zatímco vysokoprocentní čokolády se hodí k těžším červeným vínům, tak bílá vína si rozumí s ochucenými a jinak aromatizovanými lehčími čokoládami. Víte, že některé čokoládovny vyrábí speciální čokolády, které se hodí k určitému druhu vína?

Pozitivní zdravotní účinky čokolády a vína

A víte, že tato kombinace (čokolády a vína) je ideálním preventivním opatřením proti onemocnění srdce a vzniku rakovinového onemocnění? Kromě toho, dvě kostičky hořké čokolády dokáže utišit chuť na sladké a dokáže vám poskytnout dostatečné množství prospěšného polyfenolu. V červeném víně pak naleznete i resveratrol, který dokáže působit na různé fáze bujení nádorových buněk a také zabraňuje i stárnutí mozku.

Jak si vychutnávat čokoládu a víno

Do úst si vložte kousek čokolády, lehce ji nechte zahřát na patře a až se začne rozplývat, nechte ji pozvolna rozpustit, až se tomu tak stane, nastala vhodná chvíle k napití vína. I víno si pořádně vychutnejte. Nikam nespěchejte. Při polknutí pak prožijete ohňostroj nevšedních chutí, které vás mohou doslova šokovat.

(zdroj: dotekyvina.cz)