Štedrý večer

Vánoční stůl

Pokud se vydáte do slušné restaurace na dobré jídlo, nepřekvapí vás, že každý chod je servírován s adekvátním vinným doprovodem. Na štědrý den má také většina rodin tradičně vícechodovou večeři. Jakým způsobem tedy vybírat k jednotlivých chodům vína, aby nám hezky ladila? Existuje jen jediné platné pravidlo pro vztah jídla a vína: Čím lahodnější a skvostnější jídlo je,tím skvostnější a lahodnější druh vína si žádá. Především ale mějte na paměti, že chuť má každý sobě vlastní a právem je tedy velmi často hodnocení subjektivní. Co jeden cítí slabě, může druhý vnímat intenzivněji. Berme proto experimentování za zážitek a postupnou cestu k naší vytříbenosti. Vždyť radostný pocit, že si dopřáváme něco navíc, chutná vždy nejlépe. Až budete vybírat víno k večeři o více chodech, nechejte to nejlepší a nejvýraznější na konec! Ať předchází bílé víno červenému, suché je před sladkým, lehké dříve než plné a mladší završíme vyzrálejším druhem. Gradace chutí i kvality je důležitá. Vzestupný vývoj vždy potěší.

Mořské ryby, například treska, platýs, mořský vlk i další, jsou jemnou pochoutkou. Aby je víno nezastínilo, volíme mírnější chutě,nejčastěji suché bílé jako je Pinotblanc. K výraznější makrele je dobrý o něco bohatší Sauvignon. Mořské plody s krémovou omáčkou dobře ladí s vínem lehce kyselejším, například s Ryzlinkem rýnským či suchým Rulandským šedým.Ryby říční si mohou dovolit růžová vína lehce agresivnější chuti a výraznější vína bílá, aby se vyzdvihla jejich zemitost. Lososu i pstruhovi sluší suché Chardonnay a samozřejmě Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský. Smaženou rybu si nejvíce vychutnáte taktéž s výrazněji kyselejším bílým vínem.

Pokud vybírat víno k masu, zapomeňte na dávno přežité pravidlo, kdy se k tmavému masu podávalo jen červené a k světlému bílé víno.Servírujete-li drůbeží, vepřové nebo telecí, máte výběr značně rozmanitý. V zásadě volte od sušších bílých vín, jako je Veltlínské, Sylvánské, Müller Thurgau, po středně plné červené,například Rulandské modré. Hovězí maso nabízí jednoduchá řešení. Steak, ale i pečeni, povznese jakékoli sušší středně plné či plné červené. Nabízí se Rulandské modré, Merlot, Cabernet Moravia. Ve hře jsou ale i chuťově bohatá aromatická bílá vína. Tučné huse a kachně zase sedí plnější a kyselejší druhy třeba i s vyšším obsahem alkoholu. Dopřejte si tedy Rulandské bílé, Chardonnay nebo Tramín.

U nás opravdu ještě není moc obvyklé pít víno i k dezertu, ale nebojte se to vyzkoušet, budete překvapení, že nejen káva sluší dortu! Vína dezertní by měla být tím nejlepším závěrem celé hostiny. Jejich chuť je vynikající sama o sobě. Existují názory, že sladká sousta nedají vyniknout významným rysům a chuť vína se ztrácí. Sáhněte proto po sladkých vínech, která se svou výrazností nenechají přebít. Sami zjistíte jak se sladká vína mimořádně se hodí k vánočnímu cukroví.